לפני כשבועיים נסעתי לפגוש ארגון מעורר השראה מקבוצת ראות בשם- TOM.
ארגון "תיקון עולם מייקרס" (TOM), עוסק בפיתוח פתרונות טכנולוגיים לאנשים בעלי מוגבלויות ולאנשים בגיל השלישי. זהו ארגון ישראלי-בינלאומי. הפיתרונות מתוכננים לבעיות ספציפיות, שאין להן פיתרון שוק, במטרה לשפר את איכות חייהם ואת רמת ההכללה החברתית של אותם אנשים באוכלוסייה (לכתבה שנעשתה על הארגון ניתן לצפות כאן).
הארגון זכה בפרס InnoDip לדיפלומטיה חדשנית בשנת ב-2019. ארגון שנוסד על-ידי מכון אבא אבן לדיפלומטיה בינלאומית, במרכז הבינתחומי הרצליה.
את הפתרונות מייצרים בעזרת קהילות ברחבי העולם, אשר מייצרות שיתופי פעולה בין בעלי הצורך (Need knowers), לבין מפתחים, לבין מהנדסים ומעצבים (Makers). לאחר הפיתוח, הפיתרון עולה לאתר במתכונת של בעלות חופשית (Public Domain) הידוע גם כקוד פתוח. במשרדים שלהם יש טכנולוגיות מגוונות לייצירת המענים, כגון: מדפסות תלת-מימד, חיתוך בלייזר, עיבוד שבבי, DIY ועוד.
ב-TOM פועלות שתי סוגי קהילות:
קהילות מודל - קהילות המבוססות על שת"פים עם אוניברסטאות (עובדים עם מעל 50 קמפוסים ברחבי העולם), חברות טכנולוגיות, ב"ס תיכוניים ומרכזי שיקום. לכל קהילת מודל, יש מנהל או מנהלת קהילה. (באוניברסטאות למשל, מנהלי ומנהלות הקהילה מקבלים מלגה על עבודתם).
קהילות אזוריות - משלבות את כלל חברי הקהילות מאותו אזור ספציפי, וכוללות גם אנשים שנכנסים ויוצאים מהקהילות על-פי רצונם החופשי (FREE TOMERS). לדוגמה, בנגב ישנה קהילה אזורית שכוללת את אוניברסיטת בן-גוריון ומכללת סמי שמעון, בית חולים סורוקה ועדי נגב, חברת נטפים ובית-ספר עמית.
כמה FUN FACTS על TOM:
גישתו של הארגון היא Human Centered Design - טכניקה לפיתרון בעיות שמעמידה אנשים אמיתיים במרכז תהליך הפיתוח, ומאפשרת ליצור מוצרים ושרותים מהדהדים ומותאמים לצרכי קהל היעד. המטרה היא להשאיר את הרצונות, נקודות הכאב וההעדפות של המשתמשים בראש בכל שלבי התהליך.
פעם בשנה TOM יוזמים GLOBAL INOVATION CHALANGE. אנשים יכולים לפתח פתרונות עבור אנשים עם מוגבלות בקהילה שלהם, שולחים את הפתרונות למערכת TOM. הזוכים מקבלים מענק כספי וטסים להציג את הפיתרון בתחרויות בעולם.
בין הפתרונות שפותחו במסגרת הפרויקטים של TOM ניתן למצוא: גלשנים מותאמים לאנשים עם מגבלה פיזית, מכשיר שתפקידו להעביר דפים בספר אשר פותח עבור אדם משותק מהצוואר ומטה, מכשיר שעוזר לאנשים חירשים וכבדי שמיעה לדעת אם לאחר דפיקתם בדלת נשמעת תגובה כלשהי מבפנים, וגלשנים לאנשים עם מגבלה פיזית.
מנהל TOM ישראל הוא רועי גולדנברג. רועי נחשף ל-TOM במהלך לימודיו בשנקר כחבר קהילה, לאחר מכן, ניהל את תחום הקהילות של TOM. היום רועי מייעץ לארגונים על קהילות ומנהל את TOM ישראל מובייל נגישות במידברן.
רוצים ורוצות לדעת עוד על הארגון?
לאתר של TOM, ניתן ללחוץ כאן
להצטרפות לקהילות האוניברסיטאות, ניתן ללחוץ כאן
להרשמה ל-TOM Challenge, ניתן ללחוץ כאן
בתמונה: הכנת הגלשן, מתוך האתר של TOM